Goud&Zilver

Beleggers weer enthousiast over platina

Beleggers zien weer kansen in platina, nu de prijs van dit edelmetaal relatief laag is ten opzichte van goud. Bloomberg schrijft dat de totale voorraden van platina-ETF‘s nu al zes weken op rij zijn gestegen, omdat beleggers rekening houden met een stijging van de platinaprijs. Ondanks de prijsdaling van de laatste weken blijven beleggers enthousiast over dit edelmetaal, omdat men verwacht dat het tekort aan platina nog wel even zal aanhouden.

De voorraad platina die ligt opgeslagen in de kluizen van de New York Mercantile Exchange dalen nu al vier weken op rij en staan volgens berekeningen van Bloomberg nu op het laagste niveau in zes maanden. Omdat beleggers meer platina kopen is de productie van de mijnbouwsector niet meer toereikend om aan de vraag te voldoen. Volgens berekeningen van het World Platinum Investment Council is er dit jaar opnieuw een tekort aan platina, namelijk 120.000 troy ounce. De afgelopen vijf jaar was er ook al een tekort aan platina, omdat steeds meer beleggers dit edelmetaal overwegen als alternatieve belegging.

Het World Platinum Council verwacht een daling van 4% van de platinaproductie in Zuid-Afrika, het land dat goed is voor 70% van de wereldwijde productie. Het edelmetaal is daar steeds moeilijker te vinden, waardoor het tegen de huidige platinaprijs niet meer rendabel is om alle mijnen open te houden. Bij een stagnerende of dalende productie kan het tekort aan platina nog langer aanhouden, waarmee het edelmetaal interessant kan zijn voor speculatieve beleggers.

Zie meer op Marketupdate

privecursus beleggen