Geld

Centrale banken kopen goud in het snelste tempo binnen zes jaar

Eerder deze maand publiceerde de World Gold Council zijn kwartaalverslag – en het laat zien dat centrale banken en buitenlandse regeringen van over de hele wereld in zes jaar tijd goud opkopen in hun snelste tempo.

Dit is behoorlijk groot nieuws en het zegt VEEL over de toekomst van de dollar.

Vergeet niet dat centrale banken en buitenlandse regeringen letterlijk TRILLIES dollars aan reserves aanhouden … en traditioneel doen ze dit door Amerikaanse overheidsschuld te kopen.

Het klinkt vreemd, maar voor grote instellingen, banken, enz. Staat de Amerikaanse overheidsschuld gelijk aan contanten. Ze gebruiken het als een vorm van geld.

Wat nog belangrijker is, ze houden Amerikaanse dollars, want dat is de wereldwijde standaard: de US-dollar is gedurende vijfenzeventig jaar de belangrijkste internationale reservemunt ter wereld.

De Amerikaanse schuld is dus extreem liquide. De $ 22 biljoen Amerikaanse schuldmarkt is zelfs de grootste en meest liquide markt ter wereld.

Maar buitenlandse regeringen zijn begonnen te breken met de traditie om staatsobligaties te kopen.

Zoals uit het verslag van de World Gold Council naar voren kwam, hebben  buitenlandse regeringen en centrale banken VEEL meer goud gekocht dan in voorgaande jaren.

De netto goudaankopen in het eerste kwartaal van 2019 bij buitenlandse overheden en centrale banken waren bijna 70% hoger dan in Q1 / 2018 … en het hoogste percentage eerste kwartaalaankopen in zes jaar.

Vooral de Chinezen hebben goud sneller dan ooit opgeslagen en tegelijkertijd is het Chinese eigendom van Amerikaanse staatsobligaties als percentage van het totale bezit de afgelopen jaren geleidelijk afgenomen.

En het is niet alleen China.

Rusland, Turkije, Qatar en zelfs Colombia – een oude bondgenoot van de VS – diversifiëren en kopen veel meer goud.

Daar zijn een paar duidelijke redenen voor.

De schuld van de Amerikaanse federale overheid bereikte onlangs  $ 22 biljoen . En het wordt niet beter – ze voegen elk jaar minstens $ 1 biljoen aan de schuld toe.

En het Congressional Budget Office voorspelt dat de oom Sam NOOIT opnieuw een jaarlijks begrotingstekort van minder dan $ 1 biljoen zal zien beginnen in 2021.

Dat heeft ernstige gevolgen voor het vermogen van de Amerikaanse regering om haar verplichtingen aan buitenlandse crediteuren terug te betalen.

En als de bolsjewieken volgend jaar aan de macht komen en gratis goodies aanbieden (betaald met meer schulden) aan iedereen met een pols, zal de schuldenlast  exploderen .

Iedereen die denkt dat het bezit van tienjaars Amerikaanse staatsobligaties – of erger nog, 30-jarige overheidsobligaties – is zonder risico’s, is volledig gestoord.

De problemen van de dollar zijn niet beperkt tot de meelijwekkende financiën van de Amerikaanse overheid.

Zelfs de Federal Reserve, de centrale bank van de Verenigde Staten, staat volgens de eigen financiële overzichten dicht bij insolventie.

Bron ZeroHedge: lees hier meer

privecursus beleggen