Goud&Zilver

Gold Trail: Crash van de papieren goudmarkt (Deel VIII)

Deel VIII: Crash van de papieren goudmarkt

FOA (17 maart 2000): We bereiken nu een tijdperk waarin zich een “valutaoorlog” zal ontketenen. Alles wat hieraan vooraf ging was slechts een periode van voorbereiding voor de bouw van een nieuwe alternatieve valuta. De jaren die we hieraan besteed hebben waren bedoeld om de wereld een ontsnappingsmedium te bieden voor het moment waarop de dollar eindelijk in hyperinflatie komt.

Weinig beleggers kunnen ‘bevatten’ dat de dollar in werkelijkheid al ‘ge-hyperinflateerd’ is, maar zonder het effect van hogere prijzen. Jaren van begrotingstekorten, teveel lenen en schuldexpansie hebben de illusie gecreëerd dat de dollar immuun is voor prijsinflatie. Die illusie is zichtbaar in ons gigantische handelsbalanstekort, dat jaren lang blijft aanhouden zonder enig negatief effect op de wisselkoers van de dollar. Het is overduidelijk dat andere beleggers – dus niet de centrale banken – de dollar ondersteunden, zonder te weten dat ze meespeelden in een stervend geldsysteem.

De enige reden waarom we de inflatie van de dollar niet terug zagen in de prijzen van alledaagse goederen was de steun van andere centrale banken voor onze munt middels interventie op de valutamarkt. Zoals ik heb laten zien in mijn andere artikelen was deze steun op zijn best ingewikkeld te noemen en duurde deze 15 tot 20 jaar. Het wordt nog steeds gedaan met een doel. Dat doel is om de dollar te ondersteunen voor wereldwijde economische handel, zodat we niet allemaal in een diepe depressie terecht zouden komen. Inderdaad, de steunpilaar voor dit systeem was een alsmaar uitdijende monetaire basis van dollars. Er is simpelweg geen andere manier om oude dollarschulden te betalen zonder deze monetaire expansie.

Dit hele lange termijn proces was zeer duidelijk voor een paar grote financiële spelers, omdat die zich aan het voorbereiden waren voor het einde van de dollar als reserve. Hun strategie bestond uit een aantal verschillende elementen. Eén daarvan was om over een lange termijn fysiek goud te kopen. Het andere was de acceptatie dat alle handel en investeringen uiteindelijk een transitie zouden maken weg van de dollar. Om daarom voorbereid te zijn begonnen zij hun papieren bezittingen en bedrijfstransacties in andere valuta uit te drukken (de euro neemt veel van deze transitie stroom over). Dit hebben ze gedaan omdat, wanneer de dollarprijzen van alledaagse goederen en diensten signalen van prijsstijging vertonen, alle vormen van dollar derivaten in hoog tempo afgewikkeld zouden worden. Beter gezegd: het falen van contracten in dollars zullen zichtbaar worden in de vorm van een discount van deze derivaten ten opzichte van hun onderliggende waarde. En omdat er tegen het einde van het dollarsysteem een gigantisch spel van derivaten is opgebouwd zal de afwaardering zichtbaar zijn in bijna alles dat verhandeld wordt. Niet alleen goud.

Lees meer op marketupdate

privecursus beleggen
Tags: