Goud&Zilver

Hogere zilverprijs

Volgens de ABN Amro is er een grote kans dat de zilverprijs de komende twee jaar zal stijgen. In een nieuw rapport schrijft analiste Georgette Boele dat het edelmetaal dit jaar hard is afgestraft, maar dat de toekomst er gunstig uitziet. Ze verwacht dat de vraag naar zilver in belangrijke afzetmarkten als China en India zal toenemen.

Boele verwacht ook een herstel van de Indiase roepie en de Chinese yuan, waardoor consumenten meer zilver zullen kopen. Daarnaast verslechtert het vooruitzicht voor de Amerikaanse dollar, waar edelmetalen als goud en zilver doorgaans van profiteren.

Zilverprijs onder druk

De zilverprijs is sinds het begin van dit jaar bijna 9% gedaald en deed het daarmee beduidend slechter dan andere edelmetalen. Volgens Georgette Boele heeft het edelmetaal last van een sterkere dollar en de renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank. Ook zakte de koers van de Chinese yuan, waardoor het voor Chinese consumenten duurder werd om zilver te kopen. Het negatieve sentiment ten aanzien van zilver zien we ook terug op de termijnmarkt, waar speculanten netto een shortpositie aanhouden. Dat betekent dat ze eerder een prijsdaling dan een prijsstijging verwachten.

Lees meer (bron Holland Gold / Frank Knopers)

privecursus beleggen