AandelenGoud&ZilverKennisOptieconstructie

Put GDX – vervolg

Op veler verzoek zullen wij meer over opties en optiecombinaties gaan schrijven.

Hierbij komen wij terug op onze eerder geschreven stuk over het schrijven van de put op de Vaneck Goldminers ETF (GDX)

Koers was toen $ 22 en wij stelde voor om de put te schrijven Januari 2017 $22  i.p.v. meteen de stukken te kopen. De putpremie was destijds $3. Zoals u weet gaan opties altijd per 100 stuk dus voor het schrijven van 100 stuk GDX put jan 2017  ontvangen we destijds $300,00.

Inmiddels zijn we een paar “wilde “maanden verder en staat de koers op $27 Dollar en is de putpremie gezakt naar circa $ 0,67 Dollar. Wij  geloven nog zeker in de goudmijnsector, maar van winstnemen is nog nooit iemand armer geworden. Wij gaan de verplichting afkopen nu voor $0,67 per contract zijnde $67 Dollar. Ontvangen destijds $300  – nu te betalen is $67  = winst op deze transactie $233 Dollar.

Wij wachten nu een paar dagen af en op tik terug zullen we nieuwe put gaan schrijven.

Het schrijven van een put optie is eigenlijk kopen met korting. Je staat op het punt om een bepaald aandeel te kopen, maar i.p.v. daarvan gaat u de verplichting aan dit aandeel later tegen een lagere prijs te kopen. U  houdt altijd het complete bedrag apart beschikbaar en de ontvangen putpremie kan eventueel gebruikt worden als inkomen. Het schrijven van opties is bij uitstek geschikt om extra inkomen te verschaffen rondom uw portefeuille.  Schrijf vooral opties in periodes van hoge volatiliteit en alleen op aandelen waarin u veel vertrouwen heeft.

In het geval van de Goldminers ETF kunt u na een stijging ook steeds weer calls gaan schrijven om ook op die manier inkomen te krijgen. Stel dat u de DDX gekocht had destijds voor $22  dan zou u bij de huidige koers van $27  bijvoorbeeld een call kunnen schrijven de GDX call december 2016 26 a $2,58. U ontvangt dan meteen per 100 aandelen $258 Dollar. U gaat dan de verplichting aan uw stukken ter verkopen voor $ 26 en ontvangt daarvoor meteen $2,58 dus uw verkoopprijs wordt $28,58. Mooi rendement zou ik zeggen, zakt het terug dan kunt u de call terugkopen cq laten binnenkomen. Stijgt het door dan moet u tevreden zijn en zeker niet gaan denken “had ik maar…” . “Had ik maar… beleggers” zijn hun leven lang ongelukkig en moeten echt iets anders gaan doen.

privecursus beleggen
Tags: