AandelenRadar

Update TomTom: navigeren naar het Noorden

Op 13 februari 2017 hebben wij het aandeel TomTom op de “radar” gezet op deze site. De koers van het aandeel was op het moment van schrijven vergelijkbaar met het huidige niveau. Echter is er in onze ogen meer richting gekozen welke kan het aandeel op zal gaan in de toekomst.

Ondanks dat het bedrijf nog dalende omzet ziet in de nabije toekomst zijn wij positief gestemd. TomTom is een bedrijf welke zich (uiteindelijk) weet aan te passen aan gewijzigde omstandigheden. Daar waar ze groot zijn geworden van de klassieke navigatiesystemen zien zij nu dat dit wellicht het grootste “probleem” aan het worden is. Na omzwervingen in onder andere  ook accessoires voor de sportwereld zijn zij zich nu aan het tranformeren naar de onderneming welke steunt op haar werkelijke kracht (navigatiesoftware/techniek), gebruik van aanwezige data en ontwikkelen van opkomende markten waar specifieke technologien worden gevraagd in de automotive.

Het autonome rijden kan een zeer interessante markt zijn indien TomTom op tijd en met de juiste samenwerkingen weet in te stappen. Daarnaast zoekt TomTom naar nieuwe kansen in het verlengde van hun kracht – navigatiesoftware – en sluiten hierbij stratgeische samenwerkingsverbanden, hetgeen vertrouwen geeft richting het uitbouwen van de product portfolio.

Op 28 maart meende persbureau Reuters zelf een manuele route in te moeten stellen voor TomTom, zij publiceerden dat het bedrijf de Deutsche bank in de arm had genomen om een eventuele verkoop / overname te onderzoeken. Een dag later ontkende TomTom in een formeel statement. Het resultaat was een kortstondige rit omhoog, gevolgd door een bijna evenharde daling.

Link: https://www.reuters.com/article/tomtom-ma/dutch-navigation-firm-tomtom-looks-for-potential-buyer-sources-idUSL8N1RA4QN

 

Echter, een overname of verkoop van (een deel van) TomTom is geen ondenkbare situatie, zeker niet bij beurskoersen beneden de € 7 in combinatie met de kennis en ervaring welke zij hebben richting de toekomsige ontwikkeling van zelf rijdende auto’s.

 

Als gezegd zijn wij positief over de toekomst van TomTom: navigeren naar het noorden is het credo. Aangezien wij niet voor een korte trade zullen instappen, maar een middenlange termijn, zoeken we als eerste een mooie put optie (kopen met korting). De langslopende optie is momenteel december 2019. Dit geeft het aandeel bijna 20 maanden de tijd om te bewijzen dat ze werkelijk goed bezig zijn, of het geeft de concurrent de tijd al een overnamebod te doen.

 

Een put optie december 2019 a € 6,00 levert een premie op van 80 cent. Mocht het zover komen dat we de aandelen moeten kopen dan kopen we ze voor € 5,20 netto. Heb je iets meer vertrouwen, schrijf dan een put juli 2019 a € 7,00. Dit levert een premie van 90 cent, echter is het punt van aankoop een euro dichterbij. Wij starten met een combi van beide, we schrijven derhalve twee put posities (verschillende tijd en verschillende onderliggende waarde). Mochten we meer signalen krijgen dat TomTom de weg naar het Noorden is gestart zullen we waarschijnlijk onze positie uitbreiden met aankoop van aandelen en schrijven van calls.

privecursus beleggen